Twardnik japoński (Shitake)
Prozdrowotne właściwości grzybów shitake
Włączenie grzybów japońskich do swojej codziennej diety niesie za sobą szereg niekwestionowanych właściwości zdrowotnych. Dzięki wysokim zawartościom witamin z grupy B, a także minerałów takich jak miedź, regularne spożywanie shiitake przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu kostnego oraz krwionośnego. Ponadto wspomagają one odchudzanie, poprawiają poziom energii i funkcji mózgu, zmniejszają stan zapalny, wspomagają układ odpornościowy, a także mogą mieć pozytywny wpływ na zwalczanie komórek rakowych.
A oto najważniejsze korzyści zdrowotne płynące z wprowadzenia ich do Twojej diety.
Wzmacniają serce i układ krwionośny
Grzyby shitake wykazują działanie w zakresie wspierania prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych i serca. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do znacznej poprawy elastyczności tętnic, co minimalizuje ryzyko uszkodzeń, a jednocześnie gwarantuje sprawniejszy przepływ krwi.
Niacyna, będąca jedną z głównych witamin zawartych w tym gatunku, spełnia natomiast funkcję ochronną. Chroni układ krwionośny przed szkodliwym wpływem czynników środowiskowych, a także konsekwencjami nieprawidłowej diety bogatej w tłuszcze nasycone czy długotrwałego stosowania używek.
W ostatnich latach zostało przeprowadzone badanie potwierdzające obecność składnika zwanego eritadeniną w grzybach shitake. Przyczynia się ona do zmniejszenia ilości złego cholesterolu we krwi oraz chroni przed powstawaniem stanów miażdżycowych.
Grzybki wspomagają układ odpornościowy
Naukowcy z Uniwersytetu na Florydzie wykazali również, że wystarczy spożywanie dwóch garści grzybów shitake dziennie, aby wspomóc funkcjonowanie własnej odporności. Przyjmuj tak niewielką porcję, dodając ją do obiadu czy kolacji, aby już po upływie kilku miesięcy cieszyć się oczekiwanymi rezultatami.
Jakie efekty zauważysz, włączając jadalne japońskie grzyby do swojej codziennej diety? Przede wszystkim wzmocnisz i usprawnisz reakcje obronne organizmu, za które odpowiedzialny jest właśnie układ immunologiczny. Wykazuje on więc sprawniejsze działanie, jeśli chodzi o zwalczanie drobnoustrojów chorobotwórczych, takich jak bakterie czy wirusy. Grzybki warto włączyć do swojej diety na kilka tygodni przed sezonem jesienno-zimowym, kiedy okres zachorowań na grypę czy przeziębienie jest najintensywniejszy.
Poprawiają funkcje mózgu
Twardnik japoński jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, które wspomagają pracę nadnerczy i przekształcają składniki odżywcze z pożywienia w użyteczną energię. Udowodniono, że przywracają naturalną równowagę hormonów i pomagają utrzymać zwiększoną koncentrację przez cały dzień, a nawet poprawiają funkcję poznawczą.
Niedobór witamin z grupy B powoduje spadki energii, niedokrwistość oraz trudności w skupieniu uwagi. Wprowadzenie shiitake do diety może zapewnić Ci dodatkowy zastrzyk tych witamin, przez co skutecznie pomóc w zapobieganiu niedoborom.
Dbają o zdrowie skóry
Twardnik japoński odznacza się wysoką zawartością selenu, dzięki czemu może pomóc zmniejszyć nasilenie trądziku oraz blizn potrądzikowych. 100 g zawiera 5,7 mg selenu, co stanowi 8 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Oznacza to, że włączenie ich do diety może w naturalny sposób wspomóc leczenie trądziku.
Zawarty w produkcie cynk wspomaga funkcje odporności i blokuje konwersję testosteronu do DHT, tym samym hamując aktywność gruczołów łojowych, poprawiając procesy gojenia się skóry i zmniejszając trądzik.
Shitake są bogate w antyoksydanty, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne. Pomagają one zneutralizować nadmiar szkodliwych związków powstających w organizmie, które to przyczyniają się do szybszej śmierci zdrowych komórek. Z tego powodu działają nie tylko przeciwzmarszczkowo, ale także pomagają niwelować obecne już blizny czy przebarwienia. Efektem tego jest zdrowsza i bardziej promienna skóra.
Działanie przeciwnowotworowe
Coraz częściej słyszy się o potencjalnych przeciwnowotworowych właściwościach grzybów shitake. Odpowiadać ma za nie obecny w nich związek o nazwie lentinan. Jego aktywność zapobiegająca powstawaniu nowotworów jest bardzo silna, przy czym nie wykazuje toksyczności.
Wyświetlanie jednego wyniku